Kefir: Zengin Probiyotik İçeriği ile Faydalı Bir İçecek

Kefir, Tibet ve Kafkas kökenli  ve sütün fermantasyonu yoluyla üretilen, içeriğinde birkaç maya ve bakteri türünden oluşan kefir taneleri ile, sağlığı geliştirici varsayılan bir probiyotik içecektir.

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, sağlık hizmetlerinde fermente süt ürünlerinin ve içerdikleri probiyotiklerin rolü daha fazla dikkat çekmektedir. Bu da fermente süt ürünleri ve probiyotikler konusundaki çalışmaların yoğunlaştırılmasını sağlamaktadır.

Kefirin sağlık üzerine faydalarını sıralarken, anti-bakteriyel, anti-fungal, anti alerjik, anti-inflamatuvar, anti-tümör, anti-karsinojenik, antioksidatif etkilerinden bahsedebiliriz. Ayrıca kefirin bağışıklık sistemi, kolesterol metabolizması, kemik sağlığı ve laktoz toleransının iyileştirilmesi üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Görüldüğü üzere kefirin içeriğindeki biyoaktif maddeler gereği birçok hücresel mekanizma ve vücut sistemi üzerine olumlu ve iyileştirici etkileri vardır.

Farklı sistemler üzerine etkilerini genel olarak şu şekilde birkaç başlık altında toparlayabiliriz.

1 – Kefir, bağırsak mikrobiyotası üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

2 – Kefir içeriğindeki bazı probiyotik suşlarının, yüksek seviyelerinin başta kalp ve karaciğer rahatsızlıklarına sebep olabilecek kan lipidlerinin (LDL kolesterol ve Trigliserit seviyelerini düşürmeye ve kontrol altına almaya yardımcı olur.

3 – Antioksidan etkinliği sebebiyle oksidatif stresin kontrolünü sağlamaya ve hücresel hasarı azaltmaya dolayısıyla DNA hasarını azaltmaya yardımcı olur.

4 – Anti-tümör etkisi ile vücutta tümör oluşumunu önlemeye ve özellikle cilt, akciğer, kolorektal, meme kanseri ve lenfoma üzerinde etkili olduğu yapılan çalışmalarla bildirilmiştir.

Bu sayede, kefirin  en iyi tedavi edici doğal maddelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Hatta belki de yakın gelecekte kefir en az yan etki ile etkili bir tedavi edici olarak çok daha fazla kullanılabilecektir.

Her gün düzenli olarak 1 su bardağı kadar ‘sade’ kefir tüketilmesi önerilir. Tüketim kolaylığı açısından  içerisine, meyve ekleyerek de tatlandırılabilir.

Ancak hazır meyve aromalıların içerdiği ‘eklenti şekerin’ mikrobiyota üzerine olumsuz etkileri sebebi ile tüketilmesini önermiyoruz.

 

Diyetisyen Hilal YAMAN

MK Psikoloji ve Diyet Kliniği

Isparta – Merkez

ReferanslarDiyetisyen Hilal Yaman

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854945/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31159409/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28956261/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir