Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Toplumumuzda bir çok psikiyatrik bozukluk ile ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu gözlemlemekteyim. Belki de bunlardan en yaygını DEHB olarak da adlandırılan “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”. Modern hayat çocukları evlere kapattı bu nedenle eskiden yaramaz dediğimiz çocuklara şimdilerde “hiperaktif” diyorlar gibi yaklaşımlarla karşılaşmaktayız.

Araştırmacılar 1902 yılında bir grup çocuğun diğerlerine göre bazı alanlarda zorladığını tespit etmiş ve böylece DEHB akademik literatüre girmiştir. Bu çocukların diğerlerine göre daha hareketli olduğunu, ahlaki kural ve normları öğrenmekte zorlandığını, akademik zorlanmalarının olduğunu tespit etmişlerdir.

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun Üç Ana Kümesi

Dürtüsellik, aşırı hareketlilik ve dikkat eksikliği. Bu yazıda bunlardan bahsedeceğim.

1.İnsanoğlu bir fren sistemiyle dünyaya gelir. Kendi deneyimlerimiz ve çevremizden aldığımız geri bildirimler sonucunda davranışlarımızı kontrol etmeyi öğreniriz. Dürtü kontrolü, doğuştan bize verilmiş bir beceridir. Dürtüsellik, bu kontrol ile ilgili doğuştan gelen bir eksikliktir. Bu çocuklar davranışları kontrol etmeyi öğrenseler bile uygulayamazlar. Ve ne yazık ki çocuğu iyi terbiye edemediği söylenilerek toplum aileyi suçlar. Halbuki Dehb’li çocuklarda dürtü kontrolü problemi doğuştan getirilmiş bir sorundur. Bu problem çocukların sonunu düşünmeden harekete geçmelerine yol açar ve ciddi manada hayat kalitelerini düşürür.

2.Aşırı hareketlilik de diyebileceğimiz hiperaktivite, düz duvara tırmanmak değildir. Her çocuk hareketlidir ama hareketliliği durdurabilir. Bu çocuklarda doz problemi vardır, uzun süre oturamazlar. Otursa bile kollarını, bacaklarını sallar. Adeta otururken yorulurlar.

3.Dikkat eksikliği en sık rastlanan belirtilerdendir. Aslında burda kastedilen dikkatin sürdürülebilmesi ile ilgili sorundur. Bu çocukların dikkati dış uyaranlardan çok çabuk etkilenir. Çok çabuk sıkılırlar. Sıra bekleyemez, konuşmanızın bitmesini bekleyemeden sözününüzü keserler.

DEHB, biyolojik temelli bir tablodur. Yürütücü işlevler dediğimiz mekanizma hedefe yönelik hareketleri belirleme, organizasyon, planlama, zamanı yönetme, öncelikleri belirleme, akılda tutma gibi becerilerimizden sorumludur. Bu çocuklarda yürütücü işlevlerde problem yaşanır. Eşyalarını çok sık başka yerlerde unutabilir, bir işi sırasıyla yapmakta zorlanabilir. Sabah uyandığında okula hazırlanırken yapacağı hazırlıklarda organize olmakta çok zorlanır ve bu durum ebeveynlerini de zorlar. Sürekli hadi demek zorunda kalırlar. Dolayısıyla ev içinde çatışmalara sebep olabilir. Bu nedenle çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları tarafından tanılanması ve tedaviye başlanması hem çocuk hem aile açısından hayati derecede önemlidir. İlaç tedavisi ve psikoterapi çalışmalarıyla bu çocukların hayat kalitesi yükselebilir.

Özetle, bu çocukların yaşadığı zorlukların biyolojik temelli olduğunu kabul etmek ve onlara bu açıdan bakarak yardımcı olmaya çalışmak çok kritik önem taşımaktadır. Dilerim her çocuk etiketlenmeden, yargılanmadan tedavi alma hakkına sahip olur. Sağlıklı, mutlu günler dilerim..

 

Uzman Psikolog Mehlika Kartöz Balcı

 

Mk Psikoloji ve Diyet Kliniği ‘nin diğer yazılarını okumak için tıklayın

Konu hakkında bilgilendirme konusunda soru veya görüşleriniz olursa lütfen bizlere iletişim sayfamızdan ulaşın.

Kaynak; http://www.ispartacozum.com/haber-dikkat-eksikligi-hiperaktivite-bozuklugu-9040.html

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” te bir düşünce

  1. Esra diyor ki:

    Merhaba Mehlika Hanım , sizin sayesinizde çocuğumda dikkat etsikliğini farketmiş bulunuyorum. Daha dikkatli şekilde gözlemleyeceğim .
    Bilgileriniz için teşekkürler .

  2. Burcu diyor ki:

    Merhaba Mehlika Hanım, benim çocuğumda da isimlendiremediğim çeşitli sorunlar var, randevu talebini burdan mı yapıyoruz, teşekkür ederim.

    • Mk Psikoloji & Diyet Kliniği diyor ki:

      Merhabalar, giriş sayfamızdan randevu talep et linkini tıklayarak veya iletişim numaramıza ulaşarak randevu oluşturabilirsiniz. İyi günler dileriz.

  3. Ali Yılmaz diyor ki:

    Merhaba Mehlika Hanım, Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar maalesef sizin de söylediğiniz gibi sosyal ortamlarda etiketlenip, eleştiriliyor. Herhangi çözüm üretme yoluna gidilmiyor hatta çözümü olduğu dahi bilinmiyor. Bu sebeple uzmanlara danışılması çok önemli.

    • Mk Psikoloji & Diyet Kliniği diyor ki:

      Toplumda bu konuda bilinç arttıkça bakış açısının değişeceğini ve bu çocukların daha az damgalanacağını düşünüyorum. Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler.

  4. Mustafa diyor ki:

    Mehlika hanım, bu bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler. Çocuğumun dikkat eksikliği hakkında sizin gibi bilgili bir psikolog ile çalışmayı çok istiyorduk. En kısa sürede randevu oluşturmak için ulaşmayı düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir