Duygusal Yeme Nedir?
Duygusal yeme, olumsuz duygulara cevap olarak aşırı yemek yeme eğilimidir. Kişiler duygusunu veya ruh halini kontrol edebilmek amacıyla besin tüketimi yaparlar. Bireylerin duygu değişimine bağlı olarak normalden fazla yemek yemesine neden olan psikolojik yeme çeşididir.
Kişiler açlık ve tokluk hislerine cevap olarak değil duygularına cevap olarak yemek yerler. Adeta yemek yemeyi bir baş etme mekanizması olarak kullanırlar. Bu durum dürtüsel bir davranıştır. Yiyiciler yemelerini kontrol edemediklerini hissederler. Bu dürtüsel davranış tedavi edilmezse obezite gibi ciddi yeme bozukluğuna neden olabilir.
Bunun nedenleri nelerdir?
Genel olarak 3 ana başlık altında toplayabiliriz.
- Kişiler olumsuz duygudan korunmak için ve ya olumsuz duygu hissettiklerinde bu duyguyu yatıştırmak için yemek yerler
- Duygusal boşluğu doldurmak için yemek yerler.
- Olumlu duyguyu hissetmek için, haz almak için yemek yerler.
Ne zaman ortaya çıkar?
Yapılan çalışmalarda duygusal yemenin yemek saatlerinden ziyade gece ve ara öğünlerde ortaya çıkma eğiliminin olduğu görülmüştür.
Duygusal yemenin işlevi nedir?
Bu kişilerin hayatında bazı işlevleri vardır. Rahatlama sağlar. Acı veren duygulardan kaçmayı sağlar. Kızgınlıklarını giderir. Yakınlıktan kaçışı sağlar.
Yapılan düşünce hataları
Duygusal yemenin altında yatan düşünce hataları bu dürtüsel davranışa sebep olabilir. Bunlardan sıklıkla görülenleri şöyle sıralayabiliriz;
“ZAYIF OLMADIKÇA MUTLU OLAMAM”
“NE KADAR İNCE OLURSAM O KADAR SAĞLIKLI OLURUM.”
“YALNIZCA SAĞLIKLI OLAN YİYECEKLERİ YEMELİYİM.”
“AŞIRI EGZERSİZ YAPMALIYIM. “
Düşünce hataları kişilerin bu soruna girmelerine sebep olabilir. Bu sorunun tedavisinde psikologlar ve diyetisyenler işbirliği yaparak çalışmalıdır.
Uzman Klinik Psikolog Mehlika Kartöz Balcı
MK Psikoloji ve Diyet Kliniği – Isparta
Mk Psikoloji ve Diyet Kliniği ‘nin diğer yazılarını okumak için tıklayın.
Konu hakkında bilgilendirme konusunda soru veya görüşleriniz olursa lütfen bizlere iletişim sayfamızdan ulaşın.
Kaynak; http://www.ispartacozum.com/haber-duygusal-yeme-nedir-9074.html
Ispartada hem psikolog hem diyetisyenin yer aldığı bir klinik olması başvurmama sebep oldu ve duygusal yeme problemimle baş etmemde çok yararlı oldu. Emekleriniz için teşekkürler.
Bu yazı ile kapıldığım belirli olumsuz duyguların ve bu duyguları bastırmak için tükettiğim sağlıksız besinlerin farkına varmış oldum. Duygusal yeme konusunda destek almayı çok isterim.
Isparta da bulunan ofisimizde diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Bize ulaşabilirsiniz.